• Informace k zápisu dětí k předškolnímu vzdělávání v MŠ

          • Zápis dětí do MŠ se bude konat ve čtvrtek 9. 5. 2024 od 9.00 do 16.30. Aby nevznikaly zbytečné fronty a nemuseli jste čekat, zarezervujte si prosím čas zápisu zde: odkaz (pokud by termín nevyhovoval nebo již byly vhodné časy obsazeny, domluvte se individuálně s vedoucí učitelkou v MŠ p. Knápkovou - 702 003 931)

            Předškolní vzdělávání se organizuje pro děti ve věku zpravidla od 3 do 6 let, nejdříve však pro děti od 2 let. Dítě mladší 3 let nemá na přijetí do mateřské školy právní nárok. Povinnost plnit předškolní vzdělávání mají děti, které dosáhnou do 31. 8. 2024 pěti let.

            Ředitel mateřské školy rozhoduje o přijetí dítěte do mateřské školy, popřípadě o stanovení zkušebního pobytu dítěte, jehož délka nesmí přesáhnout 3 měsíce. Do mateřské školy zřízené obcí nebo svazkem obcí se přednostně přijímají děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně třetího roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v Lužicích.

            Kritéria přijetí zde: Kriteria_prijeti_deti_2024-25.pdf

            Formuláře k zápisu si můžete stáhnout z těchto webových stránek (viz níže) nebo si je můžete vyzvednout osobně od 22. 4. do 7. 5. 2024 v době od 7.30 do 14.00 na sekretariátu v ZŠ.

            Formuláře nutné k zápisu do MŠ:

            • Žádost o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání zde
            • Přidělení registračního čísla (registrační číslo vyplní škola) zde
            • Přihláška ke stravování zde
            • Vyjádření lékaře ke zdravotnímu stavu dítěte (jeho součástí je doložení řádného očkování dítěte) zde

            Dále s sebou přineste:

            • Rodný list dítěte (případně jeho kopii) a občanský průkaz
            • Pokud bylo dítě bylo vyšetřeno ve školském poradenském zařízení, zákonný zástupce může přinést i doporučení z Pedagogicko-psychologické poradny.

            Ve školním roce 2024/2025 plánujeme přijmout maximálně 25 dětí. Přesný počet se bude odvíjet od toho, kolik dětí bude mít při zápise do základní školy odklad školní docházky a kolik míst se tak uvolní.

            Doložení řádného očkování dítěte

            Podmínkou přijetí dítěte do MŠ je podle § 50 zákona o ochraně veřejného zdraví splnění povinnosti podrobit se stanoveným pravidelným očkováním, nebo mít doklad, že je dítě proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro kontraindikaci. Tato povinnost se netýká dítěte, které plní povinné předškolní vzdělávání.

            Zákonný zástupce dokládá tuto povinnost potvrzením praktického dětského lékaře nejlépe na formuláři "Vyjádření lékaře ke zdravotnímu stavu dítěte". Vedle doložení dokladu o očkování nemusí zákonný zástupce pro účely správního řízení o přijetí do mateřské školy dokládat žádné jiné vyjádření nebo potvrzení lékaře.

            V případě jakýchkoliv dotazů k zápisu volejte na tel. číslo: 518 357 239 nebo napište na email: zs.luzice@seznam.cz.

          • Třídní schůzky 17.4.2024

          • Vážení rodiče,

            ve středu 17. dubna 2024 se uskuteční třídní schůzky. Pro třídy 1.stupně je začátek v 16.00, pro třídy 2.stupně je začátek v 16.30.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Informace k zápisu do ZŠ pro školní rok 2024/2025

          • Zápis se týká dětí narozených od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2018 a dětí, kterým byl v minulém roce udělen odklad školní docházky.

            Zápis se bude konat v budově buňkové základní školy v úterý 9. 4. 2024 od 13.20. Rezervujte si, prosím, elektronicky přesný čas k zápisu na tomto odkaze:  Zápis dětí do 1. tř. pro školní rok 2024/2025.

            Přineste s sebou rodný list dítěte a občanský průkaz zákonného zástupce.

            Formuláře k zápisu si můžete stáhnout v tomto článku, na webových stránkách školy (v sekci Formuláře ZŠ) nebo si je můžete vyzvednout osobně ve škole (budou nachystány i u zápisu, ale kvůli plynulosti zápisu je lépe vyplnit je v předstihu). Zde bude přichystán i dokument „Desatero pro rodiče“, který si lze stáhnout i zde.

            Formuláře nutné k zápisu, pokud žádáte o přijetí do ZŠ:

            • Žádost o přijetí k základní vzdělávání zde
            • Přidělení registračního čísla (registrační číslo vyplní škola) zde
            • Dotazník k zápisu do 1. třídy zde

            V případě, kdy zákonný zástupce žádá o odklad povinné školní docházky, musí dítě přihlásit k plnění povinné školní docházky v základní škole v termínu zápisu.

            Formuláře nutné k zápisu, pokud žádáte o odklad povinné školní docházky:

            • Žádost o odklad povinné školní docházky zde
            • Přidělení registračního čísla (registrační číslo vyplní škola) zde
            • Doporučující posouzení příslušného školského poradenského zařízení (nutno doložit do 31.5.2024-rezervujte si včas termín)
            • Doporučující posouzení odborného lékaře nebo klinického psychologa (nutno doložit do 31.5.2024)

            Všechny formuláře je možné si vyzvednout na sekretariátu školy.

            Ve školním roce 2024/2025 plánujeme otevřít 1 nebo 2 třídy dle počtu přijatých žáků. V případě přijetí žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními třetího až pátého stupně, popřípadě žáků dle §16 odst. 9, bude počet přijímaných žáků snížen v souladu s právními předpisy.

            Přednostně budou přijímáni žáci (kritéria přijetí zde):

            • s místem trvalého pobytu v Lužicích
            • žáci, kteří nejsou uvedeni v předchozím bodě, budou přijímáni v případě volné kapacity dle těchto kritérií:
              1. sourozenec ve škole v době zápisu
              2. losování

            V případě jakýchkoliv dotazů k zápisu volejte na tel. číslo: 518 357 239 nebo napište na email: zs.luzice@seznam.cz.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Dobrá praxe napříč parlamenty

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie Dobrá praxe napříč parlamenty.

            Setkání žákovských parlamentů proběhlo ve středu 21.února v Hodoníně. Naši školu reprezentovala Tereza Lukovská a Lada Kožíková. Obě naše senátorky se aktivně zapojily do programu. Informaci o činnosti našeho školního senátu perfektně zvládly.

          • Informace k pondělí 19.2. a úterý 20.2.

          • Milí rodiče, milí žáci,

            po domluvě s vedením obce a s firmou zajišťující buňkovou školu musíme posunout nástup do náhradní školy na středu 21.února. Technicky bohužel není možné zajistit plné fungování dříve. Pro žáky nachystáme program na oba dny na 4 vyučovací hodiny. V plánu je na pondělí v mnohých třídách výuka v různých náhradních prostorách (Sokolovna, knihovna, družina, Tabačárna), v úterý se pak 1. třídy budou učit v družině, 2. a 3. třídy pojedou na plavání a pro 4.-9. třídy by měl být nachystán vzdělávací program na Sokolovni. Bližší informace vám napíšou v pátek nebo o víkendu třídní učitelé na Edupage.

            Žáci přijdou po oba dny na školní dvůr v 7.45, ranní družina bude od 6.35 v budově za lékárnou. Konec výuky je naplánován na 11.40, školní jídelna i odpolední školní družina budou normálně v provozu.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Ples školy 24.2.2024

          • Srdečně Vás zveme na ples školy, který se uskuteční v sobotu 24.2.2024 od 19.30 hod. Těšit se můžete na polonézu v podání žáků 9. a 8. třídy a bohatou tombolu. Ohledně předprodeje vstupenek volejte od 15.2. na telefonní číslo 702 003 933.

            Veřejná generálka tanečního vystoupení bude v pátek 23.2.

            v 15 hodin v sokolovně.

          • Ředitelské volno 15.2. a 16.2. a další informace k buňkové škole

          • Milí rodiče milí žáci,

            ředitel ZŠ a MŠ Lužice po projednání se zřizovatelem oznamuje, že na čtvrtek 15.2.2024 a pátek 16.2.2024 vyhlašuje podle § 24 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb. ředitelské volno z provozních a organizačních důvodů (stěhování školy do jiných prostor). Bude přerušen provoz školní jídelny v ZŠ, provoz školní družiny zůstane v tyto dny zachován pro nahlášené děti (oběd pro ně bude zajištěn z kuchyně MŠ).

            Dále bych rád informoval, že výuka v buňkové škole by měla začít v pondělí 19.2. dle standartního rozvrhu hodin. První dny asi budou trochu "divočejší", všichni si budeme muset zvyknout na nové prostory, o něco se prodlouží časy přechodu na oběd, do družiny, do haly apod., proto prosím o pochopení a toleranci, pokud nebude vše od počátku fungovat na 100 procent. Mnozí z vás - rodičů - určitě budete zvědaví, jak to uvnitř dočasné školy vypadá a budete se chtít do ní podívat. Ale poprosím Vás o strpení. Plánujeme, že během prvních 14 dnů provozu bychom udělali "Den otevřených dveří", kdy byste měli možnost si prostory v klidu projít a prohlédnout.

            Co se týče příjezdu či příchodu dětí do školy, nově bude možnost využít linkového spoje č. 572, který byl přidán do jízdního řádu od února. Spoj vyjíždí v 7.28 z autobusového nádraží v Hodoníně, pod kopcem u rozcestí je v 7.34, a pak staví na všech zastávkách v Lužicích, končí na zastávce Lužice, železniční stanice v 7.41, která je právě v blízkosti školy. Žáci platí v autobuse slevněné jízdné. Jízdní řád s vyznačenou autobusovou linkou naleznete v příloze. Samozřejmě mohou jezdit i na kole - je ale nutné vybavit kola zámky, aby je bylo možno uzamknout, ať už u dočasné školy, kde budou stojany, tak např. i u jídelny (aby se nemuseli vracet pro kola zpět do buňkové školy). Pokud někdy povezete své děti do školy autem - odbočte hned za školou doprava na parkoviště, kde své dítě vysadíte a následně pojedete dál kolem dokola a vyjedete na hlavní silnici dalším výjezdem (aby na parkovišti nevznikly zbytečné karamboly při couvání nebo otáčení).

            Jizdni_rad.pdf

            Rád bych touto cestou ještě poděkoval rodičům, kteří se zapojili do sobotního stěhování a přiložili ruku k dílu. Bylo to fyzicky docela náročné, ale díky tomu, že nás bylo docela dost, se vše naplánované stihlo přestěhovat poměrně rychle. Proto velký dík!

            Věřím, že v dočasné buňkové škole si všechno brzy "sedne" a budeme normálně fungovat. A za rok a půl se vrátíme do zrekonstruovaných prostor naší školy. I v ní se možná ještě před započetím rekonstrukce uskuteční "Den otevřených dveří". O všem budu ještě informovat.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Informace k organizaci týdne od 12.2. do 16.2.

          • Milí rodiče, milí žáci,

            dneska se navezla poslední část buněk a hrubá stavba dočasné školy by měla být hotova. Nejen uvnitř je ovšem ještě hodně práce. Z těchto důvodů nebudeme moci nastoupit do buňkové školy v příštím týdnu po jarních prázdninách, ale nejdříve až o další týden později, tj. od 19.2. Proto musíme poprázdninový týden zorganizovat jiným způsobem, jelikož ve stávající škole už je vše nachystáno na přesun. Od pondělí do středy pro žáky máme vymyšlen náhradní program na 4 vyučovací hodiny, ve čtvrtek a pátek bude vyhlášeno ředitelské volno.

            Pondělí 12.2. - sraz žáků v 8.00 na školním dvoře, žáci si vezmou sportovní oblečení a přezutí do sportovní haly (+ svačinu a pití). Bude program jednak ve sportovní hale, pro některé třídy i na Starém kvartýře a na sběrném dvoře v Lužicích. Konec aktivit bude v 11.40, pak odchod na oběd. Ranní družina bude v provozu od 6.35 v budově školní jídelny a družiny za lékárnou, odpolední družina tamtéž, pouze oddělení družiny pro 3. třídu bude místo školy na Sokolovně (do 15.00).

            Úterý 13.2. - sraz žáků v 8.00 na školním dvoře, žáci si opět vezmou sportovní oblečení a přezutí do sportovní haly. Žáci 2. a 3. tříd zůstanou na Sokolovně a po 9.00 budou odjíždět standartně na plavání. Pro ostatní bude program na sportovní hale (skok do výšky, florbal, přichystaná beseda o Nepálu). Konec aktivit bude v 11.40, pak odchod na oběd. Ranní družina bude v provozu od 6.35 v budově školní jídelny a družiny za lékárnou, odpolední družina tamtéž, pouze oddělení družiny pro 3. třídu bude místo školy na Sokolovně (do 15.00).

            Středa 14.2. - sraz v 8.00 na školním dvoře, žáci si vezmou přezutí do Sokolovny. Uděláme fašaňkový karneval a taneční - žáci si přichystají masky. Konec aktivit bude v 11.40, pak odchod na oběd. Ranní družina bude v provozu od 6.35 v budově školní jídelny a družiny za lékárnou, odpolední družina tamtéž, pouze oddělení družiny pro 3. třídu bude místo školy na Sokolovně (do 15.00).

            Na obědy od pondělí do středy budou žáci přihlášeni, pro odhlášení obědů volejte v pátek dopoledne školní jídelnu (518 357 234) nebo odhlaste obědy přes webovou aplikaci.

            Čtvrtek 15.2. a pátek 16.2. - ředitelské volno. Školní družina bude pro navštěvující žáky v nutných případech zajištěna od 7.00 do 15.00.

            V pondělí 19.2. předpokládáme nástup do buňkové školy.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Další informace ke stěhování školy a k týdnu po jarních prázdninách

          • Milí rodiče, milí žáci,

            v uplynulém týdnu se navezla první část buňkové školy. V tomto týdnu se naveze její další část. Oproti plánu ale dochází k mírnému zpoždění. Proto už se připravujeme i na možnost, že se vše protáhne ještě do týdne po jarních prázdninách. V některé dny bychom museli vyhlásit ředitelské volno, některé dny bychom zajistili pro žáky aktivity mimo školu na 4 vyučovací hodiny (sportovní den na hale, karneval apod.). Pro všechny dny bude zajištěna činnost školní družiny.

            Mnozí se také ptáte a nabízíte pomocnou ruku při stěhování. Za to jsme velmi rádi. V tuto chvíli ale zatím nevíme, zda a kdy přesně bude pomoc potřeba. Vybavení a pomůcky ze stávající školy do buňkové školy bude převážet zajištěná firma. Ale čeká nás i spousta stěhování v rámci školy, kdy se musí vše, co se nepřestěhuje mimo, přenést ze staré části budovy do novější části školy (nad šatnami). A zde možná bude potřeba každá pomocná ruka. Pokud tedy tato situace nastane, budeme rádi za vaši pomoc. Informace budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Ředitelské volno 1.2.2024

          • Ředitel ZŠ a MŠ Lužice po projednání se zřizovatelem oznamuje, že na čtvrtek 1.2.2024 vyhlašuje podle § 24 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb. ředitelské volno z provozních a organizačních důvodů (stěhování školy do jiných prostor). Bude přerušen provoz školní jídelny v ZŠ, provoz školní družiny zůstane v tento den zachován pro nahlášené děti (oběd pro ně bude zajištěn).

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Soutěž školního senátu

          • Pro elektronické hlasování v soutěži „Dobrá praxe napříč parlamenty“, do které jsou zapojeny školy z Hodonínska,  klikněte na následující odkaz: https://1url.cz/@dobra_praxe_hlasovani.

            Hlasování  bude probíhat do 17.2.2024 přes mobilní rozhlas.

            Postup pro hlasování:

            • Objeví se stránka, kde uvedete své mobilní telefonní číslo (pozn. tel. číslo se neukládá ani nezveřejňuje. Slouží pouze pro vstup do hlasování. Z jednoho telefonního čísla lze hlasovat pouze jednou).
            • Na uvedené telefonní číslo Vám systém vygeneruje čtyřmístný přihlašovací kód, který zadáte dle pokynů na obrazovce.
            • Po přihlášení uvidíte celkem 6 soutěžních prezentací. Každou z nich si můžete prohlédnout. Pouze jedné prezentaci pak můžete přidělit svůj hlas.
    • Kontakty

      • Základní škola a Mateřská škola Jaroslava Dobrovolského, Lužice, příspěvková organizace
      • 518 357 239
      • Velkomoravská 220/264 Lužice Czech Republic
  • Fotogalerie

      zatím žádné údaje