• Starý kvartýr - výstava Propojení

          • Do galerie Starý kvartýr - výstava Propojení byly přidány fotografie.

            Pokud jste to ještě nestihli, srdečně doporučujeme výstavu Propojení. Naše třída 2.B ji navštívila v pátek 25.9. na Starém kvartýru. Všichni jsme obdivovali úžasné výrobky z kovu a keramiky, které by nejeden z nás toužil mít doma. Zvětšeniny ze světa hmyzu nás překvapily svojí barevností a zachycením detailu. Nakonec jsme si vyzkoušeli různé pomůcky našich babiček. I když nám počasí cestou nepřálo, moc se nám to líbilo. ( Mgr. Monika Smolková)

            Žáci 8. třídy navštívili v hodině výtvarné výchovy Starý kvartýr a prohlédli si zdařilé výrobky z keramiky a kovu na právě probíhající výstavě. Obdivovali fantazii a pečlivě vypracovaná díla, která pro ně mohou být inspirací v jejich vlastní tvorbě při prostorovém vytváření. Poděkování patří členkám Starého kvartýru, paní Hromkové a Konvičné, které se žákům ochotně věnovaly. (Lenka Ryšánková, tř.uč.)

          • Evropský den jazyků

          • Do galerie Den jazyků byly přidány fotografie.

            Dne 26. září slavíme Evropský den jazyků. Letos se v hodinách angličtiny žáci dozvěděli spoustu zajímavých informací o Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. 

            Každá třída zpracovávala jiné téma: 

            Žákům 3. třídy paní učitelka pověděla základní fakta o této zemi, žáčci potom vybarvovali vlajku a vypracovali pracovní list s osmisměrkami a tajenkami.

            Žáci 4. třídy zpracovávali téma Sports a Animals  (Sport a Zvířátka), žáci 5.třídy Food a Free time (Jídlo a Volný čas), žáci 6.třídy School (Čas), žáci 7.třídy Festivals in Britain (Svátky v Británii), žáci 8.třídy Basic facts about The UK (Základní fakta ) a žáci 9.třídy  Sights (Pamětihodnosti).

             Při práci využívali  texty v anglických časopisech a shlédli krátká videa This is Britain (www.youtube.com).

            Výsledky svých prací prezentují na nástěnce ve vestibulu školy i v jazykové učebně.              (Jitka Tvarogová)

          • Memoriál Štěpána Kurky

          • Do galerie Memoriál Štěpána Kurky byly přidány fotografie.

            I v letošním roce jsme uspořádáním dalšího ročníku branného závodu vzpomněli na lužického rodáka Štěpána Kurku (československý letec druhé světové války, který v září 1939 byl usmrcen střepinou z bomby). V omezeném režimu se všichni žáci zúčastnili Memoriálu Štěpána Kurky. Zdolávali překážky a snažili se být co nejrychlejší. V každé třídě byli vyhodnoceni tři nejlepší dívky a chlapci. Více fotografií naleznete zde: http://www.zsluzice.rajce.net.

          • Doporučený postup u aktuních onemocnění v průběhu pandemie COVID-19 - pro školy i rodiče

          • Milí rodiče,

            v minulém týdnu vyšel od ministerstva zdravotnictví "Doporučený postup OSPDL ČLS JEP k managementu u akutních onemocnění v průběhu pandemie COVID19 – určeno pro školy a školská zařízení a zákonné zástupce dítěte (rodiče)".

            V tomto materiálu je popsán nejenom postup školy v případě výskytu infekčních onemocnění u dětí ve škole (nejen Covid-19), ale obsahuje i důležité postupy pro zákonné zástupce dětí v případě infekčních onemocnění a současně jejich projevy (např. jak vypadají projevy akutního infekčního onemocnění - jaký kašel, rýma, teplota atd.). Zde přikládám k přečtení:

            DP_OSPDL_Covid_ve_skolach_11_09_2020_final_.pdf

             

            Nejdůležitější pasáže pro zákonné zástupce dětí:

            Výskyt infektu u dětí ve škole:

            1. V případě chronického respiračního onemocnění dítěte (astma, chronická rýma, alergické onemocnění) si škola vyžádá od rodičů Čestné prohlášení, ke kterému rodič může, na základě svého rozhodnutí, přiložit kopii zprávy z odborné poradny, kam děti s tímto onemocněním docházejí.
            2. Kvalifikovanou informaci o začátku nemoci a ústupu symptomů (kašle) může podat jen rodič. Lékař nepotvrzuje bezinfekčnost před návratem do školy, nepřítomnost dítěte ve škole omlouvá jen rodič.

             Vstupní filtr ve škole a školském zařízení:

            1. Rodiče jsou povinni denně před odchodem dítěte do školy ověřit, zda dítě nemá známky akutního onemocnění.
            2. Při vstupu do školy, ev. před začátkem vyučování pedagogický pracovník (či jiná pověřená osoba) může namátkově ověřit, zda dítě nemá projevy onemocnění (např. měření teploty bezkontaktním teploměrem na čele či tváři).
            3. Dítě s projevy akutního respiračního, střevního či jiného infekčního onemocnění nemá
              být zařazeno do kolektivu a nesmí se účastnit prezenční výuky – zodpovídají rodiče.
            4. Pokud jsou při vstupním filtru u dítěte zjištěny projevy akutního infekčního onemocnění, pak dítě nevstupuje do budovy školy nebo je zajištěna jeho izolace od ostatních dětí a zaměstnanců školy v samostatné místnosti nebo prostoru k tomu vyhrazeném. Dítě je bezodkladně předáno zákonným zástupcům (pokud zákonný zástupce dítě do školy doprovází, provede se předání ihned).

            Zjištění příznaků onemocnění v době pobytu dítěte ve škole:

            1. Pokud se akutní infekční onemocnění u dítěte projeví během pobytu ve škole (vzestup teploty, kašel, rýma, bolesti hlavy, nápadná únava, schvácenost, či jiná akutní změna zdravotního stavu) zajistí škola izolaci dítěte od ostatních zdravých dětí a zaměstnanců školy, a informuje neprodleně zákonného zástupce.
            2. Zákonný zástupce (nebo jím pověřená zletilá osoba) převezme dítě ve škole bez zbytečného odkladu.
            3. Doma zahájí rodiče (zákonný zástupce) symptomatickou léčbu (dle příznaků) dítěte spočívající v dostatečném přísunu tekutin, v léčbě horečky antipyretiky (léky snižující teplotu), dostatečná hygiena nosu, a další dle potřeby. Telefonicky informuje lékaře a domluví se na dalším postupu.
            4. V nejasných případech zákonný zástupce kontaktuje registrujícího lékaře (telefonicky, emailem), konzultuje s ním stav dítěte a případně domluví termín klinického vyšetření dítěte v ordinaci.

            Projevy akutního infekčního onemocnění:

            1. teplota
              1. měříme vždy bezkontaktně, výrobce zpravidla doporučuje na čele
              2. při hodnocení vždy nutno uvážit odchylku měření
              3. výsledná naměřená hodnota je průměrem nejméně 2 měření
            2. kašel
              1. je přirozený reflex k ochraně a očistě dýchacích cest
              2. může provázet chronická onemocnění, při nichž většinou není hojný, ani záchvatovitý
              3. jako projev akutního infekčního onemocnění hodnotíme zejména situaci, když dítě zřejmě a často vykašlává nebo je naopak drážděno k častému suchému kašli
            3. rýma
              1. je častým projevem onemocnění chronických onemocnění (serózní-„vodová“)
              2. jako projev akutního infekčního onemocnění hodnotíme, pokud je hojná sekrece z nosu vyžadující výrazně častější nosní hygienu nebo pokud se změní hlas dítěte (tzv. huhňání)

            Další postup po izolaci dítěte z dětského kolektivu (péče o dítě v domácím prostředí):

            1. Mírnou serózní rýmu (dítě se 2x vysmrká) či jedno zakašlání nepovažujeme z odborného hlediska za důvod k vyřazení z kolektivu. Jednoznačným důvodem je teplota více než 37,5 st.C i bez dalších projevů onemocnění.
            2. Dítě je izolováno v domácím prostředí nejméně po dobu 10 dní od prvních příznaků onemocnění[1].
            3. Rodiče by měli zajistit, aby pacient omezil sociální kontakty v rodině na nezbytné minimum, u menších dětí je nezbytné zachovat sociální kontakt s pečující osobou.
            4. Léčba je symptomatická (dle příznaků) – klidový režim, dostatek tekutin, čištění nosu a zvýšená nosní hygiena, podle potřeby léky na snížení teploty, podporující vykašlávání, případně při dráždivém kašli na tlumení kašle.
            5. Na vyšetření v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost se doporučuje předem objednat, či stav nejprve telefonicky konzultovat s lékařem.
            6. Většina dětských infektů nevyžaduje vyšetření lékařem, proto se doporučuje návštěva registrujícího PLDD jen v případě komplikovaného či jinak nezvyklého průběhu.
            7. Kontrolní vyšetření po zhojení infektu se obecně nedoporučuje, pokud lékař kontrolu výslovně nedoporučil a pokud se dítě jeví zdravé.
            8. Návrat do kolektivu je možný nejdříve za 10 dní od prvních příznaků onemocnění.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Fungování kroužků od pondělí 21.9.

          • Od pondělí 21.9.2020 začínají fungovat kroužky s výjimkou zdravotnického kroužku a elektrotechnického kroužku, které začnou fungovat až v týdnu od 28.9. Oproti původní nabídce nebude otevřen z důvodu malého zájmu včelařský kroužek.

            I pro kroužky platí preventivní opatření z důvodu zamezení šíření koronaviru - nutnost dezinfekce, u žáků 2.stupně povinnost nosit roušky i ve třídách. Pokud se jedná o kolektivy dětí z různých tříd, měly by taktéž nosit roušky i ve třídách.

            Aktualizovaný seznam kroužků s časy:

            Mimoskolni_a_zajmova_cinnost_ve_skolnim_roce_2020-2021aktualizace.pdf

          • Povinnost nošení roušky ve výuce pro 2.stupeň - od pátku 18.9.

          • Vážení rodiče, milí žáci,

            jak jste již možná postřehli z médií, od zítřejšího dne, tj. od pátku 18.9. je zavedena ve všech školách povinnost nosit roušku i při výuce. Tato povinnost se (zatím) NETÝKÁ žáků 1.STUPNĚ, platí jen pro žáky 2. stupně. Vybavte proto prosím všechny děti, které navštěvují 6.-9 třídu, alespoň dvěma rouškami.

            Dále prosím rodiče, aby své děti zkontrolovali, zda vůbec jdou do školy s rouškami (+ mikrotenový sáček na roušky). Každý den se najde několik žáků, kteří přijdou do školy bez ní. Doteď jsme jim výjimečně poskytli jednorázovou roušku ze školních zásob, pokud se ale situace bude nadále opakovat, nebudeme je moci do školy pustit a děti pošleme zpět domů pro roušku.

            Taktéž Vás žádám, abyste vždy zvážili, zda pustit dítě s rýmou či kašlem do školy. Jedná-li se o takové projevy rýmy, kdy často teče z nosu, musí často smrkat, dítěti se mění hlas ("huhňá") či často kašle, mělo by dítě zůstat doma. Pokud se jedná o mírnou rýmu, kdy dítě sporadicky smrkne nebo jednou zakašle, nebudeme jej hned posílat domů, ale učitelé jej mohou požádat z preventivních důvodů o nasazení roušky i během výuky (na 1. stupni).

            Děkuji za pochopení. Pevně věřím, že z této zvláštní doby vyjdeme co nejdříve...

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách školy od 10.9.2020

          • Vážení rodiče,

            na základě nových opatření v souvislosti s epidemiologickou situací v ČR Vás upozorňujeme na nutnost vybavit žáky do školy rouškou od čtvrtka 10.9.2020. Konkrétnější informace nám prozatím nejsou známy, předpokládá se, že povinnost nošení roušek se bude týkat pouze společných prostor školy (chodby apod.), nikoliv samotné třídy. Na děti v MŠ se povinnost nosit roušky uvnitř budovy nevztahuje.

            V případě bližších informací týkající se této povinnosti Vás budeme informovat.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Problém s přihlašováním na jídelníček

          • Milí rodiče,

            v posledních dnech se vyskytly případy, kdy nebylo možné se dostat přes odkaz na webových stránkách školní jídelny k přihlášení se do jídelníčku. Prosíme rodiče, kteří s přihlášením mají problém a ukazuje jim to "kritickou chybu", aby zkusili některé z následujících řešení:

            1. Vyzkoušejte jiný typ prohlížeče. Pro správnou funkčnost aplikace je nutné použít prohlížeč s podporou CSS3 (např. Internet Explorer 9 a vyšší, Firefox 20 a vyšší, Chrome 25 a vyšší, Opera 12+, Safari 4+) se zapnutým JavaScriptem a povolenými cookies.

            2. Pokuste se webovou adresu jídelníčku (www.misocz.cz/jidelna/zsluzice - přesně v tomto znění) napsat přímo do příkazového řádku Vámi používaného internetového prohlížeče. Zkušenost je taková, že když se webová adresa napíše do tohoto řádku a začne fungovat, tak od té doby pak funguje i odkaz na jídelníček přímo z webových stránek školní jídelny.

            3. V mobilních telefonech zkuste postupovat podobně, jako v bodě 2. Tzn. napište webovou adresu (www.misocz.cz/jidelna/zsluzice - přesně v tomto znění) přímo do příkazového řádku Vašeho mobilního prohlížeče.

            Pokud nebude funkční žádná z výše uvedených rad, zavolejte, prosím, do ředitelny základní školy (518 357 239). Pokusíme se problém vyřešit telefonicky, potřebujeme vědět konkrétní postup, který vede k chybnému hlášení. Můžete se za mnou zastavit i osobně v době třídních schůzek ve čtvrtek 9.9.2020. Děkuji.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Nabídka kroužků ve školním roce 2020/2021

          • Vážení rodiče,

            zveřejňujeme nabídku kroužků pro školní rok 2020/2021. Přihlášky do kroužků lze vyzvednout ve škole, případně je možnost vytisknout si je na webových stránkách školy v sekci Základní škola - Kroužky. Pouze u kroužků, kde je uvedeno "Šablony II", se vyžaduje jiný typ přihlášky - tu dostanou žáci ve třídách od svých třídních učitelů. Z organizačních a provozních důvodů se může stát, že se čas některých kroužků ještě mírně posune.

            Z hygienických a epidemiologických důvodů je doporučeno co nejméně míchat žáky z různých tříd, případně vytvořené skupiny dále neměnit, dodržovat hygienická a jiná opatření apod. Některé kroužky jsou tedy určeny výhradně pro žáky z jedné třídy, některé pro žáky z více tříd. Je samozřejmě na Vašem rozhodnutí, zda děti do kroužků přihlásíte, či nikoliv.

            Předpokládany rozjezd kroužků je v týdnu od 21. září. Některé dle individuální domluvy vedoucího kroužku s žáky či rodiči mohou začít dříve, případně později. Pro žáky ZŠ jsou všechny uvedené kroužky zdarma.

            Přihlášky odevzdávejte, prosím, třídním učitelům nebo na sekretariát školy nejpozději do úterý 15.září.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

            Mimoskolni_a_zajmova_cinnost_ve_skolnim_roce_2020-2021(1).pdf


          • Informace ke kroužkům ve školním roce 2020/2021

          • Vážení rodiče,

            i v tomto školním roce prozatím předpokládáme rozjezd kroužků od 2. poloviny září, případně začátkem října. Z hygienických a epidemilogických důvodů je doporučeno co nejméně míchat žáky z různých tříd, případně vytvořené skupiny dále neměnit, dodržovat hygienická a jiná opatření apod. Některé kroužky jsou tedy určeny výhradně pro žáky z jedné třídy, některé pro více tříd. Je samozřejmě na Vašem rozhodnutí, zda děti do kroužků přihlásíte, či nikoliv. Celá nabídka kroužků s přesnými termíny a časy bude zveřejněna začátkem přístího týdne. Předběžně se předpokládá rozjezd těchto kroužků:

            Klub deskových her (Vlasáková pro 5. třídu, Líčeníková pro žáky z jiných tříd), Pletení z papíru, Sborový zpěv, Včelařský kroužek (v arboretu), Plastikové modelářství, Příprava na přijímací zkoušky z ČJ  a MAT (9.tř.), Anglický jazyk (1. tř.), Zdravotnický kroužek, Folklorek, Náboženství, Taneční (8. a 9. tř.), Elektrotechnický + v některých třídách doučování hrazené z projektu Šablony II.

            Žákům budou rozdány přihlášky do kroužků taktéž v příštím týdnu, současně si je můžete vytisknout z webových stránek v sekci Základní škola - Kroužky.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Školní družina - přijaté děti

          • Školní družina začíná fungovat od středy 2.9.2020.

            Do školní družiny pro rok 2020/2021 byly přijaty všechny děti z 1. a 2. třídy, které odevzdaly přihlášku do ŠD. Zbývající místa do kapacity ŠD budou obsazeny žáky 3. třídy na základě shromážděných přihlášek a po vytvoření pořadí žáků dle kritérií přijetí. Jejich zveřejnění předpokládáme během středy 2.9 či čtvrtka 3.9.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

      • Kontakty

        • Základní škola a Mateřská škola Jaroslava Dobrovolského, Lužice, příspěvková organizace
        • 518 357 239
        • Velkomoravská 220/264 Lužice Czech Republic
    • Fotogalerie

        zatím žádné údaje