• Seznam školní potřeb, které je nutné si pro školní rok 2023/2024 připravit:

          • 1. ročník – informace obdrželi rodiče v červnu na třídní schůzce

            2. – 5. ročník

            Pv – nůžky, lepidlo, plastelína

            VV – temperové a vodové barvy, hadřík, kelímek na vodu, igelitový ubrus, plochý štětec č. 12, kulatý štětec č. 8, pracovní tričko, paleta

            Tv – cvičební úbor (tričko s krátkým rukávem, kraťasy, tepláková souprava), cvičky (sálová obuv), tenisky, plátěný pytlík

            Ostatní: uzavřené přezůvky, kapsář, ručník, obaly na sešity a učebnice, stíratelná tabulka+fix, trojúhelník s ryskou, pouzdro (pero, tužka č. 1,2,3, guma, kružítko), pastelky, malý lenoch fólie - malá, velká, papírové kapesníky

            6.-9. ročník

            VV – temperové a vodové barvy (české výroby), hadřík, kelímek na vodu, podložka, ploché a kulaté štětce (tenký, střední, silný),  nůžky, lepidlo, paleta, tužky č.1 a 2, pastelky, voskovky

            Tv – cvičební úbor (tričko s krátkým rukávem, kraťasy, tepláková souprava), cvičky (sálová obuv), tenisky, v plátěné tašce

            Ostatní: uzavřené přezůvky, obaly na sešity a učebnice, trojúhelník s ryskou, dlouhé pravítko (30 cm),  úhloměr, kružítko, pouzdro (propiska, tužka č. 1,2,3, guma), pastelky, malý a velký lenoch

          • Školní družina - přijaté děti

          • Školní družina začíná fungovat od čtvrtka 2.9.2021 v budově školní jídelny a školní družiny za lékárnou.

            Do školní družiny pro rok 2021/2022 byla přijata většina přihlášených děti z 1. a 2. třídy - viz seznam zde:  Seznam_prijatych_deti_do_SD_2021-2022.pdf.

            Družina je aktuálně plně obsazena bez volných míst.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Informace k zahájení školního roku

          • Milí rodiče, milí žáci,

            školní rok zahájíme ve středu 1. září 2021 v 8.00 na školním dvoře. V případě nepřízně počasí půjdou žáci přímo do svých tříd. Bude pouze 1. vyučovací hodina (konec v 8.45). V tento den se testují všechny třídy kromě 1.A a 1.B.

            Čtvrtek 2.9.2021 - na 1. stupni 4 třídnické hodiny, na 2. stupni 5 třídnických hodin. Proběhne výměna učebnic - všichni žáci přinesou své učebnice, které se nestihly odevzdat na konci školního roku. Konec výuky bude uzpůsoben tak, aby třídy chodily na obědy po sobě. Od čtvrtka 2.9. je již v provozu školní jídelna i školní družina (včetně ranní družiny). V tento den se testují 1.A a 1.B.

            Pátek 3.9.2021 - výuka již dle zveřejněného rozvrhu hodin

            Prosím rodiče, aby nezapomněli vybavit své děti rouškami (nutné ve společných prostorách), rodiče při vstupu a pohybu ve škole musí mít nasazen respirátor.

            Prosíme i žáky, aby si vzali hned první, nejpozději druhý školní den své klíče od skříněk, mnozí mají ještě věci ve svých skříňkách, současně 2. a 3. třídy budou klíče odevzdávat a dostanou větší skříňky (menší skříňky se předají prvňákům). Děkuji.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Informace k opatřením a testování ve školách od 1.9.2021

          • Vážení rodiče, milí žáci,

            i v následujícím školním roce 2021/2022 platí prozatím ve školách mimořádné opatření Minsterstva zdravotnictví ohledně testování, nošení roušek a dalších opatření. Celý manuál s podrobnými informacemi k dispozici zde: priloha_938418183_2_MSMT_Manual_k_provozu_skol_a_testovani.pdf

            Výčet základních informací (většinou je to podobné tomu, co bylo na konci minulého školního roku):

            • Ranní vstup do školy pro žáky bude rozčleněn podle tříd (rozpis bude upřesněn). Konec výuky vzhledem k nutnosti rozdělit
            • Je nutné dodržování zásad osobní a provozní hygieny (mytí a dezinfekce rukou, prostředky k mytí či dezinfekci ve všech prostorách školy - učebny, WC, jídelna, tělocvična, družina).
            • Doporučuje se, aby byl pohyb zákonných zástupců dětí a žáků a dalších osob uvnitř budovy škol a školských zařízení omezen, pokud to lze.
            • Bude minimalizován kontakt mezi žáky různých tříd, a to i v době přestávek. Bude prováděno časté a intenzivní větrání učeben.
            • Každá osoba (děti, žáci, zaměstnanci, třetí osoby) je povinna si při vstupu do budovy školy a ve společných prostorech zakrýt dýchací cesty, a to takovým ochranným prostředkem dýchacích cest, který je uveden v aktuálně platném mimořádném opatření MZd (žáci roušku, dospělí respirátor). Výjimky z povinnosti nosit ochranu dýchacích cest jsou stanoveny aktuálně platným mimořádným opatřením. Ve třídě při výuce tedy žáci mít nasazenou roušku nemusí (až na výjimky - viz níže).
            • V případě příznaků infekčního onemocnění u žáků škola izoluje žáka v izolační místnosti a kontaktuje zákonné zástupce žáka, který dítě vyzvedne.

             

            Informace k testování ve školách

            Ve školách proběhne preventivní screeningové antigenní testování žáků s frekvencí 3x po sobě, první test se provede ve středu 1. září 2021 s výjimkou 1. třídy, u které proběhne první test 2. září, a dále se testuje v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září 2021. Na základě výsledků získaných z testování bude rozhodnuto o dalším postupu.

            Testování nepodstupují děti a žáci, kteří splní podmínky stanovené pro bezinfekčnost po očkování (14 dnů po plně dokončeném očkování) nebo po prodělaném onemocnění covid-19 (po dobu 180 dní od prvního pozitivního testu na covid-19), případně dítě nebo žák, který doloží negativní výsledek testu provedeného v odběrovém místě.

            Pokud se dítě nebo žák screeningovému testování nepodrobí, bude se moci prezenční výuky účastnit, ale za přísnějších podmínek nastavených mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví:

            • povinnost nosit ochranu dýchacích cest po celou dobu pobytu ve škole, tzn. ve třídě při výuce a ve společných prostorách školy, školní družiny, školní jídelny
            • nesmí cvičit ve vnitřních prostorech; převlékají se s odstupem od ostatních osob a nesmí použít sprchy
            • nesmí zpívat
            • používají hygienické zařízení určené školou či školským zařízením pouze pro děti a žáky, kteří nepodstoupili preventivní antigenní test podle, je-li organizačně možné ve škole zajistit pro tyto děti a žáky zvláštní hygienické zařízení
            • při konzumaci potravin a pokrmů včetně nápojů nepoužívají ochranný prostředek dýchacích cest a musí sedět v lavici nebo u stolu
            • v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů dodržovat rozestup od ostatních osob minimálně 1,5 metru (netýká se dětí a žáků, kteří mají stanovenou výjimku z povinného nošení ochrany dýchacích cest) - týká se i školní jídelny

            Dětem a žákům, kteří mají pozitivní výsledek testování, je nadále zakázána osobní přítomnost na vzdělávání. Testování bude probíhat tzv. samoodběrem, u kterého není nutná asistence zdravotnického personálu.

            V případě testování dětí v přípravné třídě nebo přípravném stupni, žáků 1.-3. ročníku 1. stupně ZŠ je umožněna asistence při provádění testu třetí osobou (zákonný zástupce či jiná osoba, která musí mít souhlas nebo být pověřena zákonným zástupcem a zároveň s touto asistencí souhlasit).

            V případě, že dítě nebo žák se z jakéhokoliv důvodu odmítne testovat, nosí po celou dobu stanovenou ochranu dýchacích cest, tj. respirátor nebo roušku.

            Pokud dítě nebo žák nebude přítomen na testování na začátku vyučování, ale dostaví se na vyučování později, provede si test pod dohledem pověřené osoby bezprostředně po svém příchodu.

            V případě, že se dítě/žák dostaví v určený den testování do školní družiny před začátkem vyučování, není nezbytně nutné, aby byl test proveden při příchodu do družiny. Dítě/žák může být testován až ve škole.

            Ve škole se bude testovat antigenními testy Genrui BioTech - neinvazivní testy z kraje nosu. Instruktážní video ke shlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=M8e1LDk5bt4 (v principu jsou testy pro žáky úplně stejné jako v minulém školním roce). Bližší info k testování i zde: https://www.edu.cz/covid-19/testovani-ve-skolstvi/ Žák si ale může přinést i vlastní antigenní test, kterým se otestuje ve škole.

            V případě pozitivního testu je žák izolován od ostatních osob a je nutná konfirmace PCR testem v odběrovém místě.

            Pokud žák odmítne jak testování, tak nošení ochranného prostředku, nemůže škola umožnit žákovi osobní přítomnost na vzdělávání.

            Děti v MŠ se testovat nemusí, nevztahuje se na ně ani povinnost nosit ve školce roušky.

            Mgr. Vít Hubačka, ředitel školy

          • Nabídka sportovně-relaxační akce v Rohatci dne 28.8.2021

          • Milé děti, milí rodiče,

            Obec Rohatec si Vás dovoluje pozvat na nevšední sportovně-relaxační akci do Rohatce, která se uskuteční poslední prázdninovou sobotu – 28.8.2021 od 10 do 17 hodin. Děti školního věku (nad 7 let) si budou moci vyzkoušet netradiční běh přes obrovské nafukovací překážky, pro děti mladší budou na stejném místě připraveny fantastické závody na odrážedlech, kdy nejsou vyloučeny ani samostatné závody pro děti z jednotlivých obcí.

            K oběma aktivitám zasíláme plakát a video jako ukázku wannadobike, ať víte na co se můžete těšit:

            https://www.youtube.com/watch?v=884BpiJyJe8

            https://www.youtube.com/watch?v=W80vLZ6aihc

            Díky finančnímu příspěvku od rohateckých firem bude startovné pro děti ze zasažených obcí tornádem ZDARMA a pro ně i rodiče bude zajištěna autobusová přeprava z jednotlivých „tornádo obcí“ do Rohatce a zpět.

            Prosíme zájemce z obce Mikulčice a Lužice, aby se nejpozději do středy 25.8.2021 jmenovitě nahlašovali na telefonním čísle: 776 268 699.

      • Kontakty

        • Základní škola a Mateřská škola Jaroslava Dobrovolského, Lužice, příspěvková organizace
        • 518 357 239
        • Velkomoravská 220/264 Lužice Czech Republic
    • Fotogalerie

        zatím žádné údaje